Kerio
W kilku słowach chciałbym opisać jedną z tych odmian róż,które wymknęły się z produkcyjnych szklarni w „szeroki świat” i znalazły sobie miejsce również w ogrodach.
Jest to oczywiście mieszaniec herbatni wyhodowany w holenderskiej firmie Lex+ i nosi nazwę „Kerio”.
Róża jest dość wysoka,dorasta w gruncie do 110 cm,pokroju raczej strzelistego ale regularnie i krótko przycinana – krzewi się dość chętnie. Pędy mało kolczaste,grube i solidne. Liście duże,skórzaste i ciemnozielone.Mało wrażliwe na czarną plamistość i odporne całkowicie na mączniaka.
Kwiaty z reguły pojedyncze na pędzie,o charakterystycznym i z daleka wyróżniającym się maślanym,żółtym kolorze.Średnica kwiatów około 13 cm i składają się z mniej więcej 30 płatków.Zapach jak na szklarniową różę bardzo mocny – głęboki,herbaciano cytrusowy. Jak to kwiaty tego typu róż,cechują się długim terminem „przydatności” i pozostają w dobrym zdrowiu do czterech tygodni na krzewie.W wazonie nieco krócej. Są całkowicie niewrażliwe ani na deszcz ani na upał.
Mrozoodporność typowa dla większości mieszańców herbatnich, tj. -23 st C bez okrycia nie powoduje szkód.
Odmiana dobra na własny kwiat cięty,ciekawy kolor i zapach,niekłpotliwa w uprawie.
Pochodzenie – brak danych
Fotografie i opis odmiany , autorstwa Pana Jacka Kondratowicza.